Küresel düzende ne değişti?

2. Dünya savaşı sonrasında kurulan dünya düzeninde aslında pek bir şey değişmemiş. Mevcut kurulu düzen halen tüm kurum ve kuruluşlarıyla dünya ekonomisine, siyasetine, diplomasisine ve tüm alanlarına yön...

2. Dünya savaşı sonrasında kurulan dünya düzeninde aslında pek bir şey değişmemiş. Mevcut kurulu düzen halen tüm kurum ve kuruluşlarıyla dünya ekonomisine, siyasetine, diplomasisine ve tüm alanlarına yön vermeye devam ediyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da, New York’ta Birleşmiş Miletler Genel Kurulu vesilesiyle ülke liderlerinin başta da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mevcut düzene karşı dile getirdiği önemli eleştiriler oldu. Sanırım bu hususları sürekli dile getirmek ve bazı soruları da sormak gerekiyor.

Şöyle ki;

BM Güvenlik Konseyi’nde dünya nüfusunun değişmesine rağmen halen dünyayı daimi üye sıfatıyla ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın temsil ediyor olması ve nüfusu 2 milyara yaklaşan Müslümanları temsil eden bir ülkenin BM Güvenlik Konseyi’ndeolmaması ne kadar adil?

Ekonomide ortaya çıkacak kısa vadeli finansal sorunlaraçözüm üretmek için kurulan IMF’ye rağmen dünyada birçok ekonomi, krizlerden çıkamıyorsa, IMF bunlara karşı hiçbir şey yapamıyorsa hatta IMF’nin bu krizlerde rolü tartışılıyorsa küresel finans piyasalarında ne değişmiş?

Dünya ekonomisinde ekonomik güç dengesi değişmesine rağmen, IMF kurulduğundan beri ABD’nin ağırlığı bu kurumda devam ediyorsa, ABD’nin IMF’deki kotası gereği ABD olmadan IMF’de karar almak neredeyse imkansız hale gelmişse, dünya ekonomisi değişmiş ama IMF değişmemişse küresel ekonomik düzende ne değişmiş acaba?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar