Kredi derecelendirme kuruluşlarında geri vites

Türkiye ekonomisinin 2017 yılı ilk çeyrekte yüzde 5 oranında büyümesi, ülke ekonomisine dair olumsuz bir resim çizenler tarafından beklenmiyordu. Yüzde 5’lik ekonomik büyüme ile, Türkiye G-20 ülkeleri...

Türkiye ekonomisinin 2017 yılı ilk çeyrekte yüzde 5 oranında büyümesi, ülke ekonomisine dair olumsuz bir resim çizenler tarafından beklenmiyordu. Yüzde 5’lik ekonomik büyüme ile, Türkiye G-20 ülkeleri içerisinde en yüksek büyüme oranına sahip üçüncü ve OECD ülkeleri arasında ise ikinci ülke.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, bu kuruluşlar not indirmek için fırsat kollarken Türkiye ekonomisinin gösterdiği bu performansa özellikle kredi derecelendirme kuruluşlarının nasıl bir tepki vereceği  ve  nasıl bir yol izleyecekleri merak konusuydu. 

Ülke ekonomisindeki yüzde 5’lik büyümeye nasıl bir kılıf bulacak ya da bahane üretecekler?  Not  indirimi için olumsuz bir veriyi  fırsat olarak  görürken,  not artışı için  nasıl  hareket edecekler?

İLK TEPKİ FİTCH’DEN

15  Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye aleyhine oluşturulan negatif algı için adeta birbirleriyle yarışan finans çevreleri ve derecelendirme kuruluşları şimdi ekonomik  büyüme oranıyla şaşkın.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye değerlendirmesinde ilk tepki Fitch’den geldi. Fitch, Türkiye ekonomisinin 2017 yılı ilk çeyreğinde  gerçekleşen yüzde 5  büyümeden sonra,  ekonomik büyüme beklentisini yüzde 2,3’ den  4,7’ye çıkardı. Yani, 15 Temmuz sonrasında not indirmek için fırsatı kaçırmayan Fitch, bu kez geri adım atmak zorunda kaldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar