Katar krizinde asıl mesele “enerji”

Katar’a uygulanan diplomatik ablukanın etkisi yayılarak artıyor. Ülkeye yöneltilen suçlamalara bakıldığında, aslında ablukanın arkasında farklı gerekçeler olduğu çok açık bir şekilde...

Katar’a uygulanan diplomatik ablukanın etkisi yayılarak artıyor. Ülkeye yöneltilen suçlamalara bakıldığında, aslında ablukanın arkasında farklı gerekçeler olduğu çok açık bir şekilde görülüyor. En önemli neden ise, Katar’ın başta sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olmak üzere, doğalgaz alanında yükseldiği konum.

LNG deyip geçmemek lazım. Çünkü sıvılaştırılmış doğalgaz, boru hatlarından çok daha esnek bir ticaret imkânı sağlıyor. Her ülkeye ya da coğrafyaya boru hatları aracılığıyla doğalgaz taşınamayabilir fakat LNG gemiler aracılığıyla dünyanın birçok ülkesine kolaylıkla ulaştırılabilir.

LNG’yi dünyaya taşıyan ülkelere ihracat alanında abluka koyarak bu alanda etkili olacak ülkeleri engellemek isteyen Körfez ülkeleri ve bunları yönlendiren ülkeler biliyorlar ki, bugün bu alanda en güçlü ülke Katar. Katar’ın bu gücünün ekonomisine ne derece güç kattığı da ortada.

Katar, son dönemde özellikle LNG potansiyelini ekonomik gelire dönüştürmede çok başarılı oldu. Hali hazırda yüksek kişi başı gelire de sahip. Uluslararası arenada enerji işbirlikleriyle de milli gelirini arttırma potansiyelini oldukça yükseltti. Yalnızca ekonomik bir güç değil bahsettiğimiz, enerjinin sağladığı ekonomik güç siyasi güç anlamına da geliyor aynı zamanda.

Çünkü Katar, LNG ihracatında yüzde 72 ile hem açık ara ile dünyada en büyük pazar payına sahip, hem de Asya ülkelerinin yanı sıra Avrupa pazarında da önemli bir konumu var. En önemli LNG aktörü olarak Katar’dan bahsediyoruz. Hatta bu piyasaya girecek olan ABD’nin de en büyük rakibi.

Katar’ın LNG alanında en önemli aktör olduğuna yer verdiğimiz, SETA Vakfı tarafından yayınlanan “LNG’nin Dünya Enerji Ticaretindeki Yeri” adlı raporu Salihe Kaya ile birlikte hazırladık. Raporu hazırlarken öne çıkan konulardan birisi, LNG’nin tıpkı petrol ve doğalgaz gibi kriz oluşturma potansiyeline sahip olmasıydı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar