Kamu maliyesi, disiplin ve kazanımlar

Ekonominin en önemli sacayaklarından biri olan kamu maliyesi yani bütçe açığının ve kamu borcu miktarının GSYH içindeki oranı önemli bir göstergedir. Bu göstergeler ülke ekonomisine yönelik hem...

Ekonominin en önemli sacayaklarından biri olan kamu maliyesi yani bütçe açığının ve kamu borcu miktarının GSYH içindeki oranı önemli bir göstergedir. Bu göstergeler ülke ekonomisine yönelik hem dışarıda meydana gelebilecek olası şoklar hem de içte oluşabilecek kırılganlıklar için bir kalkan niteliği taşımaktadır.

Geçmişte mali disiplinin bu gibi şoklar karşısında ekonomiyi nasıl koruma altına aldığını hep birlikte yaşadık gördük.

GEÇMİŞTEKİ KRİZLERİN SEBEBİ KAMU MALİYESİNDEKİ DİSİPLİNSİZLİK OLMUŞTU

Türkiye geçmişte kamu maliyesinin kötü duruşundan dolayı oldukça fazla problemle karşı karşıya kaldı ve bunun bedelini yaşadığı ağır krizlerle ödedi.

IMF ile imzalanan 19 standby anlaşmasının nedenlerine baktığımızda en önemli gerekçelerden birisinin yüksek bütçe açığı ve bu açığı finanse etmek için alınan borçlar olduğunu görüyoruz.

Ayrıca yüksek borç nedeniyle alacaklılarla 15 defa borç ötelemesi yapıldığını da unutmamak gerek. En sonuncusu 1983 yılında gerçekleşmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar