İş yapma kolaylığı endeksi nedir?

Dünya Bankası, 2004 yılından beri her yıl düzenli olarak İş Yapma Kolaylığı Endeksi (Doing Business Index) raporunu açıklamaktadır. Hazırlanan ve rapor olarak sunulan bu endeks ile yatırım ortamının...

Dünya Bankası, 2004 yılından beri her yıl düzenli olarak İş Yapma Kolaylığı Endeksi (Doing Business Index) raporunu açıklamaktadır. Hazırlanan ve rapor olarak sunulan bu endeks ile yatırım ortamının durumu analiz edilerek ve iş yapma ile ilgili göstergeler puanlanarak ülkenin puanı ve dünyadaki ülkelerin sıralaması yapılmaktadır.

İş Yapma Kolaylığı Endeksi’ni hesaplamak için belli bir metodoloji kullanılmakta ve bu metodoloji ile endeksin hesaplanması için 10 temel başlık ele alınmaktadır. Bu başlıklar işe başlama, inşaat izinlerinin alınması, kredi temini, dış ticaret, sözleşmelerin icrası, tapu kaydı, şirket tasfiyesi, elektrik temini, küçük yatırımcıların korunması ve vergi ödemesi alanlarında gerçekleşen iyileştirmeler olarak belirlenmiştir.

Bu başlıklara ait bir de alt göstergeler mevcuttur.

10 ayrı başlık altında hesaplanan İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nin göstergeleri eşit ağırlıklandırılır ve endeks puanı hesaplanır. Hesaplanan bu puan hem ülkenin genel puanını hem de endekste yer alan ülkenin genel sıralamasını belirliyor. Puanlar 0 ile 100 aralığını kapsamına alıyor ve 0 en kötü puanı gösterirken 100 en iyi puanı gösteriyor.

Dolayısıyla İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde ilk sıralarda bulunan ülkeler iş yapma açısından kolay, bürokrasinin az olduğu, yatırımların özendirildiği ve gerçekleşen yatırımların iyi korunduğu ülkeler olarak öne çıkıyorlar.

TÜRKİYE’NİN SIRALAMASI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar