İkinci çeyrekte yüzde 6 -7 bandında bir büyüme mümkün mü?

Bu yazıyı yazarken, Türkiye ekonomisinin 2017 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamı açıklanmamıştı. Bilindiği üzere, Türkiye  bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 oranında...

Bu yazıyı yazarken, Türkiye ekonomisinin 2017 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamı açıklanmamıştı. Bilindiği üzere, Türkiye  bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 oranında büyüdü, ikinci ve sonraki çeyrekler için de büyüme beklentileri yüksek. Özellikle üçüncü çeyrek ekonomik büyüme rakamının daha yüksek olması bekleniyor.

Çünkü, üçüncü çeyreğin ilk ayı olan Temmuz’da sanayi üretiminde gerçekleşen yüzde 14.5 oranındaki artış, üçüncü çeyrekte gerçekleşecek rekor büyümenin de öncü göstergesi. Tabi bir de 2016 yılında ne yazık ki yüzde 1.8 oranında gerçekleşen daralma var. Bu da baz etkisi oluşturacak ve baz etkisiyle birlikte üçüncü çeyrek büyüme oranının yükselmesi bekleniyor. 

Öncü göstergeler ve dolayısıyla yüksek büyüme beklentileri, FETÖ darbe girişimi  sonrasında oluşan  olumsuz havanın bertaraf  edildiğinin de göstergesi.

İKİNCİ ÇEYREKTE HANGİ ÜLKE NE KADAR BÜYÜDÜ?

Diğer ülkelerin ikinci çeyrek büyüme oranlarına baktığımızda, Çin yüzde 6,9, Hindistan yüzde 5,7 ve Endonezya yüzde 5,1 oranında büyüdü. Bu ülkeler dünyada en yüksek büyümeyi gerçekleştiren ülkeler. Türkiye’nin ikinci çeyrek büyüme performansı, bu sıralamayı da etkileyecek gibi görünüyor.

Bugün açıklanacak ekonomik büyüme oranıyla, Türkiye’nin en yüksek büyüme oranlarını yakalayan Çin, Hindistan ve Endonezya’dan daha yüksek büyüme oranına ulaşabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar