Geçici muafiyet sonrası İran ne yapacak?

ABD, 2018 yılı Kasım ayında Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Tayvan’a, İran ile petrol ticaretinde uygulanacak yaptırımlardan geçici muafiyet tanımıştı. Söz konusu...

ABD, 2018 yılı Kasım ayında Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Tayvan’a, İran ile petrol ticaretinde uygulanacak yaptırımlardan geçici muafiyet tanımıştı. Söz konusu muafiyet bu hafta yani 2 Mayıs’ta sona eriyor.

Bu süreçte İran’dan petrol ithal eden ülkeler açısından yeni bir dönem başlayacağı aşikar. Bu ülkeler ya petrol taleplerini karşılayacak yeni üretici ülkeler bulacak ya da mevcut ülkelerden daha fazla petrol ithal edecekler.

Peki bu durumda yaptırımların muhatabı olan İran ne yapacak? İran’ın bir sonraki hamlesi ne olur? Dünya enerji piyasalarını neler bekliyor?

İRAN NE YAPACAK?

İran, petrol gelirlerine bağımlı bir ülke. Türkiye nasıl petrol ve doğal gaza bağımlıysa, İran da petrolden ve doğal gazdan gelen gelirlere bağımlı bir ülke. Ayrıca, İran dünya petrol rezervlerine sahip ülkeler arasında ilk dörtte yer alırken, doğal gazda ise ilk sırada yer alıyor.

Dolayısıyla, İran’ın bu kadar petrole ve doğal gaz gelirlerine bağımlıyken petrol ihraç edemeyecek olması, ekonomisi için büyük yıkım olur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar