G20 ülkelerinin gündemi ve ticaret savaşları

Ticaret savaşları dünyanın sıcak gündemi olmaya devam ederken Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te gerçekleşen, G20 ülkelerinin Hazine ve Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları başkanlarının...

Ticaret savaşları dünyanın sıcak gündemi olmaya devam ederken Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te gerçekleşen, G20 ülkelerinin Hazine ve Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları başkanlarının katıldığı toplantıların da yine esas gündem maddesi oldu.

Her ne kadar başta G20 ülkeleri olmak üzere her ülke serbest ticaret için çabalayıp ticaretin önündeki engelleri kaldırmaya çalışırken, ihracatın artırılması ve ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği önemli konular olmaya devam etse de birden ticaret savaşlarının konuşulması küresel ticaret için hiç de iyiye işaret değil açıkçası.

Çünkü ticaret savaşları küresel ticareti daraltıyor ve bu da küresel ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etki yapıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan hesaplamalara göre ABD’nin başlattığı ticaret savaşının 2020 yılına kadar dünya ekonomisine maliyetinin 430 milyar dolar olacağı ve küresel ekonomiyi yüzde 0.5 daraltacağı öngörülmektedir.

Yani daha az ticaret daha düşük büyüme anlamına gelmektedir. Çünkü 1980 sonrası dönemde ülkelerin ekonomik büyümelerine en büyük katkıyı yapan sektörün ve birçok Uzakdoğu-Asya ülkelerinin gerçekleştirdiği ekonomik büyümenin arkasındaki esas gücün ihracat olduğunu göz önünde bulundurursak ticaret savaşlarının ne kadar olumsuz sonuçlar doğuracağı ortada.

ABD’NİN DIŞ TİCARET AÇIĞI VERDİĞİ G20 ÜLKELERİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar