G20 Japonya zirvesinde açıklanan bildiride neler var?

Japonya’nın Osaka şehrinde 28-29 Haziran’da gerçekleşen 14’üncü G20 zirvesi sona erdi. Açıklanan zirve bildirisinde küresel ekonomi, ticaret ve yatırım, inovasyon, enerji ve çevre, kadın...

Japonya’nın Osaka şehrinde 28-29 Haziran’da gerçekleşen 14’üncü G20 zirvesi sona erdi. Açıklanan zirve bildirisinde küresel ekonomi, ticaret ve yatırım, inovasyon, enerji ve çevre, kadın, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme konularında atılması gereken adımlarda yol haritası belirlendi.

Açıkçası tüm G20 zirvelerinde olduğu gibi bu zirvede de gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında bir bilek güreşi vardı ve bu durum bir sonraki zirvede de muhtemelen devam edecek.

Şöyle ki; gelişmiş ülkeler sahip oldukları ekonomik üstünlüğü sürdürmeye, siyasi gücü ve uluslararası kurumlardaki etkinliklerini devam ettirip mevcut kazanımlarını korumaya çalışırken, gelişmekte olan ülkeler de artan ekonomik güçleri ve dünya GSYH’sine katkıları doğrultusunda dünya ticaretinden daha fazla pay almak ve adil gelir dağılımı için kıran kırana mücadele ediyor.

PEKİ G20 ZİRVE BİLDİRİSİNDE ÖNE ÇIKAN HUSUSLAR NE OLDU?

Son yıllarda başta ABD ve Çin arasında devam eden korumacılık refleksi, dünya ticaretine ve ekonomik büyümeye olumsuz etkileri nedeniyle yerini bu defa serbest ve adil bir küresel ticaret politikasına bıraktı. Gelişmiş ülkelerin lehine olan bir küresel ekonomi yerine daha adil ve eşit ticari ekosistem şartları oluşturmak için çabaların artırılması konusu, güçlü bir şekilde vurgulandı.

Bunun için de ABD, Çin ve diğer ülkeler arasında var olan ticaret sorunlarına yani korumacı ticaret konusuna ve ticaret savaşlarına açıklanan sonuç bildirisinde yer verilmedi. Hatta, Çin-ABD liderleri arasında zirvede gerçekleşen birebir görüşmede ticaret görüşmelerine devam etme konusunda görüş birliği dile getirildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar