Finansman ihtiyacı için fonlar

Türkiye için finansman ihtiyacı hep var oldu ve olmaya devam ediyor. Türkiye bir yandan dışarıya olan yüksek enerji bağımlılığının sonucu olarak ortaya çıkan cari açığı finanse etmek...

Türkiye için finansman ihtiyacı hep var oldu ve olmaya devam ediyor. Türkiye bir yandan dışarıya olan yüksek enerji bağımlılığının sonucu olarak ortaya çıkan cari açığı finanse etmek için diğer yandan özel sektörün ihtiyacı olan finansman ihtiyacını karşılamak için dış kaynağa ihtiyaç duyuyor.

Yıllara göre farklı miktarda finansmana ihtiyaç olsa da ihtiyaç duyulan bu finansman nasıl sağlanacak? Düşük faizli ve sürdürülebilir dış finansman nereden bulunacak? Bu sorular kritikliğini korumaya devam ediyor.

Ekonomi için gerekli dış finansman ihtiyacını azaltmak ve gerekli dış finansman kaynağını bulmak için farklı çıkış yolları var. Kısaca özetlersek birkaç seçenek öne çıkmakta.

ÜRETİM YAPISINI DÖNÜŞTÜRMEK VE CARİ AÇIĞI AZALTMAK

İlk seçenek, cari açığın daraltılmasıdır. Bu durumda doğal olarak dış finansman ihtiyacı da azalmış oluyor. Belki de dış finansman ihtiyacını azaltacak en önemli adım bu olacak.

Ekonomik büyümenin ithalata yüksek oranda bağımlılığı nedeniyle, ithalatın düşürülüp ekonomik büyümenin yavaşlatılmasıyla cari açığın düşürülmesi dış finansman ihtiyacını azaltır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar