Faiz tartışmaları

Sürekli olarak yüksek faiz dönemlerine dönmemek için özellikle üretim yapısının değişmesi ve tasarruf açığı sorununun ortadan kaldırılması gerekir.

Türkiye’de faiz oranları sürekli sıcak tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Faiz, özellikle dış finansman ihtiyacının arttığı, kurların yukarı yönlü hareket sergilediği ve kur artışının enflasyon üzerinde artış baskısı oluşturduğu dönemlerde Merkez Bankası tarafından kullanılan en etkin araç oluyor.

Hele ki, dünyada faizlerin düşük hatta negatif olduğu bu dönemde faiz artırımları Merkez Bankası için konforlu bir politika aracı olarak gözüküyor. Ancak yüksek faizlerin yatırım ve üretim için yüksek bir maliyete neden olacağı da aşikâr.

Bu nedenle, faiz artırım kararlarının üretim maliyetlerini arttırarak ekonomik büyüme üzerinde oluşturacağı aşağı yönlü baskı ile faiz artırımı yoluyla sağlanacak fiyat istikrarının getirilerini karşılaştırmak zorunlu hale geliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar