Enflasyona çözüm yolu, yapısal sorunlara çözümden geçiyor

Türkiye’de enflasyon oranını belirleyen bir çok faktör  var. Enerji fiyatları, kurdaki oynaklık ve gıda fiyatları enflasyon oranını doğrudan belirliyor. Tabii bunların dışında da başka faktörler...

Türkiye’de enflasyon oranını belirleyen bir çok faktör  var. Enerji fiyatları, kurdaki oynaklık ve gıda fiyatları enflasyon oranını doğrudan belirliyor. Tabii bunların dışında da başka faktörler de var.

Enflasyon üzerinde etki gücü yüksek olanlardan birisi enerji fiyatları. Geçmiş dönemdeki petrol şokları ve krizleri, önce enerji fiyatlarını sonra da üretim maliyetlerini yükselttiği çok görüldü. Doğal olarak enflasyonun artmasına da  neden olduğu aşikar.

Kurlardaki hareketlilik ya da TL’nin değer kaybetmesi sonrasında ithal girdilerin fiyatlarındaki artış da enflasyon oranını yukarı çeken faktörler arasında öne çıkıyor.

Aslında enflasyon oranının artışına sebep olan unsurlar, aynı zamanda Türkiye ekonomisinin yapısal olarak tanımladığımız sorunları. Dolayısıyla, yapısal sorunlarımızla yüzleşmek ve çözüm üretmek aynı zamanda enflasyonu baskı altına alan sorunlara da çözüm bulmak anlamına geliyor.

Çünkü enerjide dışarıya olan bağımlılığı azaltmak, enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskısını da hafifletecek.  Yani, yapısal sorunlarımızdan olan enerji bağımlılığını azaltacak adımlar, ülkedeki enflasyonun  düşmesine de olumlu yansıyacak.

Diğer bir konu ise, finans alanında yaşanan sorunlar. Yapılacak yatırım ve projelerde gereken finansmanın uygun koşullarda sağlanması, olası finansal şoklara karşı dayanıklılığının artırılması ve kur oynaklığının azaltılması gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar