Enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın yolları: verimlilik ve tasarruf

Türkiye’nin enerjide yüksek oranda dışa bağımlı olduğu bilinen bir gerçek. Enerji ithalatı için ödenen yüksek miktardaki faturaya bakıldığında ise son 15 yıllık ortalamanın 50 milyar dolar...

Türkiye’nin enerjide yüksek oranda dışa bağımlı olduğu bilinen bir gerçek. Enerji ithalatı için ödenen yüksek miktardaki faturaya bakıldığında ise son 15 yıllık ortalamanın 50 milyar dolar seviyelerinde olduğu dikkat çekiyor. 2018 yılında enerji için harcanan miktar, 43 milyar dolar iken 2019 yılında tahmin edilen enerji ithalatı ise 41 milyar dolar.

Açıkçası bu yüksek bir fatura. Hele dış finansman ihtiyacı olan bir ülke için göreceli olarak daha yüksek bir miktara tekabül etmektedir.

Diğer yandan ekonomik büyüme hızlandığında daha yüksek miktarda enerji faturası ortaya çıkarken ekonomide yavaşlama olduğunda enerji faturası biraz olsun azalsa da aslında yine yüksek bir fatura ile karşı karşıya kalıyoruz.

Çünkü büyümek için daha çok enerji tüketme zorunluluğu var.

Diğer yandan enerji ithalatına ödenen faturanın büyüklüğünü anlamak için şöyle bir karşılaştırma yaparsak sanırım daha iyi anlaşılır. Dünyada 100 ülkenin milli gelirinden daha fazla miktarda kaynağı, Türkiye enerji ithalatı için kullanmaktadır.

Daha yüksek ekonomik büyüme rakamlarına ulaşmak için daha çok enerji tüketiliyor ve dolayısıyla enerji ithalatı faturası daha da yükseliyor. Ancak ekonomik büyümeyi yavaşlatırken üretimden vazgeçmenin yani yüksek gelirli ülkeler grubuna girmeyi geciktirecek zorunlu ve istenmeyen fedakârlıkta bulunmanın ekonomi için daha maliyetli olduğu tartışma götürmez.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar