Enerji kıskacında Türkiye -Yunanistan ilişkileri

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Türkiye ziyaretiyle birlikte enerji ve özellikle de Doğu Akdeniz meselesi öne çıkan hususlar. Türkiye ve Yunanistan arasında geçmişten bugüne kadar birçok mesele...

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Türkiye ziyaretiyle birlikte enerji ve özellikle de Doğu Akdeniz meselesi öne çıkan hususlar. Türkiye ve Yunanistan arasında geçmişten bugüne kadar birçok mesele olmasına rağmen, iki ülke arasında işbirliğinin artırılması ya da sorunların daha da derinleşmesi enerji konusunda atacakları adımlara da bağlı olduğu açık.

Çünkü Yunanistan’ın sahip olduğu coğrafi konumu nedeniyle Avrupa’nın enerji arz güvenliğine yapacağı katkı ve son dönemlerde Doğu Akdeniz bölgesinde enerji üretimi ve transferi konusunda bir “köprü ülke” olma isteği, Türkiye’nin de hedeflediği ve hatta adım adım gerçekleştirdiği “enerjide ticaret merkezi” olma hedefi bulunuyor.

Yunanistan’ın enerjide “köprü” olma yani enerji kaynaklarına sahip olan ülkeler ile bu kaynakları kullanacak olan ülkeler arasında stratejik bir aktör olma isteğinin ancak Türkiye üzerinden gerçekleşebileceğini de unutmamak lazım.

Çünkü, Yunanistan’ın AB’nin enerji arz güvenliğini sağlayacak büyük doğalgaz projeleri Türkiye üzerinden geçiyor ve bu durum da Türkiye’yi bir adım daha önemli ülke konumuna yükseltiyor.

Dolayısıyla enerji bir rekabete mi savaşa mı neden olur? sorusu tarafların atacakları adımlar ve uygulayacakları politikalara bağlı olacaktır.

“ENERJİ” YOL GÖSTERİCİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar