Ekonomik büyüme senaryoları

Son yıllarda ekonomiyi sorunsuz büyütmek için farklı tercihler yapıldı. Bu tercih bazen yüksek ekonomik büyüme-yüksek cari açık olurken bazen de düşük ekonomik büyüme-düşük cari...

Son yıllarda ekonomiyi sorunsuz büyütmek için farklı tercihler yapıldı. Bu tercih bazen yüksek ekonomik büyüme-yüksek cari açık olurken bazen de düşük ekonomik büyüme-düşük cari açık şeklinde oldu.

YÜKSEK EKONOMİK BÜYÜME -YÜKSEK CARİ AÇIK TERCİHİ

Dışardan sermaye girişlerinin yüksek olduğu ve dolayısıyla faizlerin düştüğü dönemlerde ekonomik büyüme hızlandı ve yüksek ekonomik büyüme rakamlarına ulaşıldı. Diğer yandan yüksek sermaye girişi nedeniyle ortaya çıkan düşük kur, ithalatı ucuzlattı ve ucuzlayan ithalat nedeniyle yüksek dış ticaret açığı ve yüksek cari açık ile karşılaşıldı.

Özellikle 2010-2011 yıllarında yaşanan yüksek büyüme, yüksek miktarda cari açığın oluşmasına neden oldu. Dolayısıyla, küresel piyasalarda cari açığın finansmanında yaşanacak zorluklar ve bu nedenle oluşacak olası kırılganlıklar ile karşılaşmamak için yüksek ekonomik büyümeden vazgeçildi ve 2012 yılındadüşük büyüme - düşük cari açık tercihi yapıldı.

DÜŞÜK EKONOMİK BÜYÜME-DÜŞÜK CARİ AÇIK TERCİHİ

Ancak Türkiye ekonomisinin sonraki dönemlerde özellikle de 2017 yılında yüzde 7,4’lük büyüme kaydetmesi ve bu büyümenin cari açığı tetiklemesinin ardından 2018 yılı Ağustos ayında yaşanan kur şoku, Türkiye ekonomisini olası kırılganlıklarla baş başa bıraktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar