Ekonomik büyüme ama nasıl?

Son yıllarda cari açık ile ekonomik büyüme arasında zorunlu bir tercih var. Çünkü cari açığın artması geçen yıl Ağustos ayında da görüldüğü üzere kurlarda yaşanan...

Son yıllarda cari açık ile ekonomik büyüme arasında zorunlu bir tercih var. Çünkü cari açığın artması geçen yıl Ağustos ayında da görüldüğü üzere kurlarda yaşanan ani artış, faizlerde ve enflasyonda gerçekleşen yükseliş nedeniyle ekonomik büyümede de daralma yaşanmıştı.

Dolayısıyla yüksek cari açığın dış finansman yani dış borçlanma ile devam ettirilmesi özellikle dış koşulların zorlaşması ve olası iç ve dış riskler nedeniyle ekonomik büyümede sürdürülebilirlik açısından zorlu bir dönem oldu.

Bu nedenle dış finansmanın neden olabileceği sorunlar göz önüne alınarak; düşük cari açığı sürdürebilmek için ekonomik büyümeden fedakârlık yapılarak son iki çeyreklik dönemde negatif büyüme yaşandı. Türkiye geçmişte de bu zorunlu tercihi yapmak zorunda kaldı.

Son dönemlerde açıklanan veriler ışığında cari açığın azaldığını görüyoruz. Son 12 yıllık cari açığın yaklaşık 9 milyar dolara yaklaşması ve 2019 yılında 10-15 milyar dolara düşeceği beklentisi kırılganlığın azaltılması adına önemli. Cari açığın azalması, Türkiye gibi cari açığını dış kaynaklarla finanse eden ülkeler açısından olumlu bir gelişme.

Ancak ekonomik büyümenin son iki çeyrek negatif olması nedeniyle, bunun uzun dönemde sürdürülebilirliği gerçekten daha da önemli hale geldi. Dolayısıyla, cari açık vermeden ve hatta cari fazla vererek ekonomik büyüme gerçekleştirmenin en uygun tercih olduğu tartışma götürmez.

Diğer yandan, sahip olduğumuz ekonomik yapı, yani hem temel sanayi girdisinde hem de enerjide dışa bağımlılık dolayısıyla cari açık olmadan yüksek ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi zor görülmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar