Ekonomik bağımsızlığın ön şartı: Tasarruflar

Ekonomilerin belkemiği tasarruflar, ekonomik büyümenin devamlılığı ve gerekli yatırımların iç kaynaklarla finansmanı için hayati derecede önemli.Tasarrufların düşük olması bir taraftan...

Ekonomilerin belkemiği tasarruflar, ekonomik büyümenin devamlılığı ve gerekli yatırımların iç kaynaklarla finansmanı için hayati derecede önemli.

Tasarrufların düşük olması bir taraftan gerçekleştirilecek yatırımların miktarını azaltırken diğer taraftan yatırımların miktarı azaltmaksızın dışardan borçlanarak yapılan yatırımlar nedeniyle ülkenin borç stokunu artıracaktır.

Borç ile yatırımların finansmanı ülke borcunu artırmanın yanında ekonominin dışa bağımlı olmasına ve dışarda oluşan ya da oluşturulacak şoklar karşısında ülke ekonomisinin  hedef haline gelmesine neden olacaktır.

Türkiye geçmişte dış borç ya da tasarruf eksikliğinden dolayı birçok kriz ve borç ötelemesi yaşadı. Hem de çok ağır faturalar ödeyerek.

Türkiye’nin IMF ile imzaladığı 19 Standby anlaşmasının ve geçmişte yüksek miktarda borç stoku nedeniyle artan faiz ve anapara ödemelerini yapamaması sonucu borç verenlerle imzalanan 15 borç ötelemesinin nedeni düşük tasarruf değil miydi? 

Ya da en son yaşadığımız ve Türkiye ekonomisinin en ağır ekonomik krizi olan 2001 ekonomik krizin sebebi tasarruf yetersizliği değil miydi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar