Ekonomi, siyaset ve güvenlik üçgeninde Doğu Akdeniz

Doğu Akdeniz denilince akla ilk ekonomi, diplomasi, enerji arz güvenliği ve bölge güvenliği gibi belli başlı meseleler geliyor. Bugün Doğu Akdeniz, enerji kaynak potansiyeliyle bölge ülkeleri başta olmak üzere tüm...

Doğu Akdeniz denilince akla ilk ekonomi, diplomasi, enerji arz güvenliği ve bölge güvenliği gibi belli başlı meseleler geliyor. Bugün Doğu Akdeniz, enerji kaynak potansiyeliyle bölge ülkeleri başta olmak üzere tüm uluslararası aktörlerin ilgi odağı haline gelmiş durumda.

Doğu Akdeniz’de keşfedilecek doğal gaz kaynakları, ülkeler için birçok fırsat sunuyor. Söz konusu kaynaklar sayesinde ülkeler, ekonomileri için bir tehdit olan enerji ithalatı yani enerji bağımlılığını düşürecekleri gibi aynı zamanda artan enerji ithalatı nedeniyle ekonomik büyümeden fedakarlık yapma seçeneğinden de kurtulmuş olacaklar.

Bulunduğu orta gelir bölgesinden çıkarak yüksek gelirli ekonomiler içerisine girmek isteyen Türkiye için de enerji faturasını düşürmek kritik bir konu.

Ayrıca Doğu Akdeniz’de keşfedilen enerji rezervleri ve potansiyel rezervlerin, enerjide dengeleri değiştireceği, yeni bir enerji denkleminin kurulmasını hızlandıracağı ve yeni işbirlikleri için önemli bir süreç başlattığı açıktır.

DOĞU AKDENİZ ARTIK DOĞAL GAZ İLE ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR BÖLGE

Ortadoğu nasıl petrol ile özdeşleşmiş ve petrol denilince akla ilk bu bölge geliyorsa Doğu Akdeniz de doğal gaz ile özdeşleşmiştir. Bu nedenle, Doğu Akdeniz’de keşfedilecek yeni doğal gaz ve petrol kaynaklarının bölgede dengeleri derinden değiştirme potansiyeli oldukça yüksektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar