Dünya neden 5'ten büyüktür?

“İnsana odaklanmak: Sürdürülebilir bir dünyada herkes için barış ve insanca yaşam mücadelesi” gündemiyle toplanan BM Genel Kurulu’nda bu konuda mesajlarıyla öne çıkan lider Cumhurbaşkanı...

“İnsana odaklanmak: Sürdürülebilir bir dünyada herkes için barış ve insanca yaşam mücadelesi” gündemiyle toplanan BM Genel Kurulu’nda bu konuda mesajlarıyla öne çıkan lider Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler kürsüsünde yaptığı konuşma birçok mesaj içeriyor.

Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her yıl BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma adeta bir insanlık dersine dönüştü. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan gelişmekte olan ülkelerle birlikte az gelişmiş ülkelerin sorunlarını tüm dünyaya karşı dile getirdiği gibi, insani krizin kol gezdiği coğrafyanın sesini de duyuruyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sıklıkla bahsettiği “Dünya 5’ten büyüktür” ifadesi her ne kadar BM   güvenlik konseyini oluşturan 5 daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya’dan oluşmasına karşı bir çıkış olsa da aynı zamanda temsiliyet açısından da önemli bir çıkışı temsil ediyor.

Bu duruş, yeni bir dünya düzeninin var olduğunun, toplumların adil yaşaması gerektiğinin, kendinden başkasını önemsemenin, mevcut uluslararası kurum ve kuruluşların artık iflas ettiğinin ve sosyoekonomik eşitsizliklerin artık sürdürülemeyeceğinin ifadesidir.

Dolayısıyla, dünya barışına, siyasetine, ekonomisine ve geleceğine karar verecek ülkeler yalnızca bahsettiğimiz 5 ülke olmamalıdır.

NEDEN 5 ÜLKE OLMAMALI?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar