Dünya finans merkezleri

Dünya finans merkezleri, bugün finansal piyasaların en önemli merkezleri konumunda yer alıyor. Ağırlıklı olarak gelişmiş ülkelerde toplanan bu merkezler, sermayenin ülkelere çekilmesinden sermaye hareketlerini...

Dünya finans merkezleri, bugün finansal piyasaların en önemli merkezleri konumunda yer alıyor. Ağırlıklı olarak gelişmiş ülkelerde toplanan bu merkezler, sermayenin ülkelere çekilmesinden sermaye hareketlerini yönlendirmeye, yeni finansal araçlar geliştirilmesinden bu araçların kullanımına kadar çok geniş bir alanda ekonomiler için stratejik bir konumda bulunuyor.

Düşük kredi notlarından dolayı yüksek faizlerle borçlanma maliyetinin arttığı ve finansal şoklar nedeniyle birçok defa krize maruz kalan birçok gelişmekte olan ülkede, finansman kaynaklarına kolay ve ucuz yollarla erişim, yapısal reformların en başında geliyor.

Bu durumun aşılması da güçlü finans merkezlerine sahip olmaktan geçiyor.

DÜNYADA FİNANS MERKEZLERİ NASIL SIRALANIYOR?

Dünyada farklı finans merkezlerinin rekabet güçlerinin karşılaştırıldığı Global Finans Merkezleri Endeksi (Global Financial Center Index-GFCI) araştırması ile Finans Merkez’lerinin sıralaması yapılıyor. Bu sıralama yapılırken de altyapı, beşeri sermaye, şehrin konumu, iş ortamı, ulaşım, finansal araçların çeşitliliği gibi birçok gösterge baz alınıyor.

Peki finans merkezleri nasıl sıralanıyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar