Dolar üzerine kurulan ekonomik sistemin çarpıklığı

1944 tarihinde ABD’nin New Hampshire eyaletinin Bretton Woods kasabasında imzalanan anlaşma ile dolar altına sabitlendi. Yani elinde doları olan ülkeler dolarlarını belli bir oranda altına çevirebiliyorlardı.Fakat bu dönemde yeteri...

1944 tarihinde ABD’nin New Hampshire eyaletinin Bretton Woods kasabasında imzalanan anlaşma ile dolar altına sabitlendi. Yani elinde doları olan ülkeler dolarlarını belli bir oranda altına çevirebiliyorlardı.

Fakat bu dönemde yeteri kadar altın rezervi olmamasından, sürdürebilirlik konusundaki güvensizlikten ve sistemin spekülasyonlara açık olmasından dolayı, istenilen elde edilemeyince altına bağlı dolar sitemi 1971 yılında çöktü.

Ancak, bu durum ülkelerde dolar tutmaya devam etmeleri gibi bir alışkanlık oluşturdu.

Bu alışkanlık nedeniyle 1971 yılından beri dünyada ticaret, dolar ile gerçekleşiyor. Her ülke, doları ağırlıklı rezerv para olarak kullanıyor ve bu doğrultuda uluslararası ekonomik göstergeler ve kıyaslamalar dolar bazlı yapılıyor.

Dolar sisteminin üzerinde durduğu kurum ve kuruluşlardan Dünya Bankası ve IMF ise ülkelerin bu sistemde kalmasını sağlamak ve kriz yaşayan ülkelerin tedavi edilmesi için çalışıyor. Sorunlu ülkeler, problemleri kısmen halledilmiş gibi iyileştirilip tekrar sisteme eklemleniyor.

DOLAR SİSTEMİNİN ÇARPIKLIĞI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar