Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları ve yeni dengeler

Son dönemde bölgede yaşanan askeri, siyasi ve ekonomik gelişmelerle birlikte Doğu Akdeniz havzasında bulunan enerji kaynakları yeniden gündeme gelmekte. Küresel rekabetin üst düzede olduğu söz konusu bölge enerji piyasaları...

Son dönemde bölgede yaşanan askeri, siyasi ve ekonomik gelişmelerle birlikte Doğu Akdeniz havzasında bulunan enerji kaynakları yeniden gündeme gelmekte. Küresel rekabetin üst düzede olduğu söz konusu bölge enerji piyasaları açısından da önem arz ediyor.

Yıllık ortalama 450 milyar metreküp hacminde bir doğal gaz talebi olan Avrupa ülkeleri için burada bulunan kaynaklar enerji arz güvenliğinin sağlanması anlamında son derece önemli. AB’nin doğal gazda Rusya’ya olan yüksek oranlı bağımlılığına alternatif olması bakımından Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor.

Öte yandan Doğu Akdeniz’de bulunan kaynaklar kadar bu kaynakların dış piyasalara en az maliyetle ve en güvenilir şekilde transfer edilmesi noktasında çalışmalar sürüyor.

BÖLGEDEKİ DENGELER

Bölgede bulunan hidrokarbon kaynakları üzerinde Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye, Filistin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve dolayısıyla Türkiye hak sahibidir. Söz konusu ülkelerin menfaatlerinin bu bölgede çakışması birtakım çekişmeleri beraberinde getiriyor.

Özellikle ihtilaflı Münhasır Ekonomik Bölgeler üzerinden devam eden anlaşmazlıklar zaman zaman söz konusu coğrafyadaki gerilimi arttırmakta.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar