Doğu Akdeniz’de yeni politika gerekli

Doğu Akdeniz’in enerji potansiyeli ve önemi konusunda belki de en çok yazı yazanlardan biriyim. 2017 yılında da “Türkiye’nin Enerji Ticaret Merkezi Olmasında Doğu Akdeniz’in Rolü” adlı bir rapor...

Doğu Akdeniz’in enerji potansiyeli ve önemi konusunda belki de en çok yazı yazanlardan biriyim. 2017 yılında da Türkiye’nin Enerji Ticaret Merkezi Olmasında Doğu Akdeniz’in Rolü” adlı bir rapor hazırlayarak Doğu Akdeniz hidrokarbon rezervlerini, bölge aktörlerinin işbirliklerini ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin rolü ne olmalıdır konusunu detaylıca incelemiştik.

Yazdığımız kapsamlı Doğu Akdeniz enerji raporu SETA Vakfı tarafından yayımlanmıştı.

Raporun isminden de belli olduğu gibi Doğu Akdeniz, Türkiye’nin enerji arz güvenliği için önemli olduğu kadar Türkiye coğrafyasının kendisine sağladığı avantaj sayesinde bölgede en uygun rota olması nedeniyle ” Enerjide Ticaret Merkezi Olma” hedefi konusunda da önemli bir yere sahiptir.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesinde en fazla söz sahibi ülke konumunda olması gerekirken, bölgede yalnız bırakılması ve tüm aktörlerin Türkiye ’siz Doğu Akdeniz projelerini hayata geçirmeleri nedeniyle Türkiye için de artık yeni bir politika ihtiyacı zorunlu hale geldi.

Bu kapsamda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de oyun kurucu aktör olması, enerjide ticaret merkezi haline gelmesi ve bölge ülkeleri için cazibe merkezi olabilmesi için yeni bir “Doğu Akdeniz Enerji Stratejisine” çok ihtiyaç var.

Şu açıkça bilinmelidir ki, Doğu Akdeniz yalnızca enerjiden ibaret değil. Doğu Akdeniz’de, bulunacak hidrokarbon kaynakları ile bölgede birçok dengenin değişeceğini düşünüyorum. En önemlisi de Türkiye’nin enerji bağımlılığı kıskacında kurtulmanın da reçetesidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar