Doğu Akdeniz’de satranç oyunu

Son yıllarda Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmaları hız kazandı. Geçtiğimiz hafta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede yeni...

Son yıllarda Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmaları hız kazandı. Geçtiğimiz hafta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede yeni doğalgaz rezervlerinin bulunduğu açıklandı.

Bu bölgeden gelen doğalgaz keşif haberleriyle birlikte bölgede heyecanın daha da arttığı bir atmosfer var.

Doğu Akdeniz’de keşfedilen doğalgaz miktarı arttıkça ya bölgede enerjinin itici gücü sayesinde bir barış ortamı hakim olacak ya da ülkeler arasında var olan stres çatışmaya kadar uzanan bir noktaya gidecek. Bölgedeki gelecek senaryolarının temelinde şu an için bu iki durumun bulunduğunu söyleyebiliriz.

HUKUKSUZ İLAN EDİLEN MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGELER

Olası stresin çatışmaya varmasının temel nedeni de açıkçası tek taraflı, bölge ülkelerine danışmadan ve hukuksuz biçimde belirlenen münhasır ekonomik bölgeler ve bölgede Türkiye’ye karşı birleşen ülkeler ve yönetimler.

Bir taraftan Kıbrıs üzerinde var olan mesele devam ederken, bu anlaşmazlıkları görmezlikten gelerek hem münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmiş olması hem de doğalgaz arama faaliyetlerini bir oldu bittiye getirmeleri kabul edilecek bir durum değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar