Doğu Akdeniz’de enerji savaşı

Doğu Akdeniz’de sular ısınmaya başladı. Bilindiği üzere bölgede 2000’li yılların başından itibaren yoğunlaşmaya başlayan doğalgaz çalışmaları uluslararası enerji...

Doğu Akdeniz’de sular ısınmaya başladı. Bilindiği üzere bölgede 2000’li yılların başından itibaren yoğunlaşmaya başlayan doğalgaz çalışmaları uluslararası enerji şirketlerinin bu bölgeyi ilgi odağına yerleştirmelerine neden olmuştu.

Söz konusu şirketler tarafından İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Mısır, Lübnan ve Filistin sularında yürütülen araştırmalar sonucunda birbirinden farklı büyüklüklere sahip birçok doğalgaz sahası keşfedildi.

Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen arama çalışmaları devam ettikçe, keşfedilen doğalgaz kaynakları da artmaya devam etti. Doğal olarak Türkiye de Doğu Akdeniz Bölgesinde doğalgaz arama çalışmaları için kolları sıvadı. Bugün Türkiye, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynaklarının sahipliği konusunda hem kendi haklarını hem de KKTC’nin haklarını korumak için önemli adımlar atıyor.

Ancak, son zamanlarda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarına hız vermesiyle nedense bölgede tansiyon birden artmaya başladı. Bölge ülkelerinin yanında AB ve ABD’nin de müdahil olmasıyla Doğu Akdeniz’de siyasi anlamda yeni bir durum ortaya çıktı.

TÜRKİYE’Yİ GÖRMEZLİKTEN GELİYORLAR

Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi görmezden gelme ve Türkiye’yi dışlama konusunda hem bölge ülkelerinin hem de ABD’nin yeni bir politika geliştirdiği görülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar