Doğu Akdeniz’de enerji dengesi nasıl değişecek?

Doğu Akdeniz’de keşfedilecek doğalgaz ve petrol kaynaklarının bölgede dengeleri değiştirme potansiyeli oldukça yüksek. Açıkça ifade etmek gerekirse, bölgede oluşturulmaya çalışılan dengenin...

Doğu Akdeniz’de keşfedilecek doğalgaz ve petrol kaynaklarının bölgede dengeleri değiştirme potansiyeli oldukça yüksek. Açıkça ifade etmek gerekirse, bölgede oluşturulmaya çalışılan dengenin bir tarafında Türkiye diğer tarafında ise İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Mısır, Yunanistan gibi aktörler ve bunlarla yakın ilişki içerisinde olan irili ufaklı birçok paydaş.

Belki de Türkiye’yi bölgede dışlamayı hedefleyen Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun katılımcıları olan İsrail, İtalya, Yunanistan, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Filistin yönetimini bu dengenin diğer tarafına oturtabiliriz.

Bu aktörlere AB ve ABD’yi de eklemek gerekiyor. Hatta belki de bu listenin en başına eklemek daha anlamlı olabilir. En önemlisi de Doğu Akdeniz bölgesinde hidrokarbon kaynaklarını arayan uluslararası enerji şirketleri de bu dengenin diğer tarafına konumlandırmakta fayda var.

PEKİ TÜRKİYE DOĞU AKDENİZ’DE DENGEYİ NASIL DEĞİŞTİRECEK?

Türkiye’nin son dönemlerde sondaj gemileriyle başlattığı çalışmalar ve bu bölgede geçmiş yıllara nazaran daha aktif rol alması hem kendisi hem de KKTC için stratejik bir adım anlamına geliyor. Son olarak Oruç Reis Sismik Araştırma gemisinin de bölgeye intikal etmesiyle birlikte Türkiye bölgedeki haklarını sonuna kadar koruyacağını net bir şekilde ifade ediyor.

Bu adımlarla 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin bölgede saf dışı bırakılmak istenmesine karşı bir reaksiyon sergileniyor. Doğu Akdeniz’de oluşturulmaya çalışılan enerji güç dengesinin Türkiye’nin devam eden rezerv arama çalışmaları ve yeni dönemde uygulayacağı aktif politikalar neticesinde değişime uğrayacağı açıktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar