Doğu Akdeniz Gaz Forumu ne anlam ifade ediyor?

Geçmişten bugüne Ortadoğu bölgesi ve petrol nasıl bir arada anılıyorsa, son yıllarda keşfedilen doğalgaz rezervleriyle birlikte Doğu Akdeniz bölgesinin de aynı şekilde doğalgaz ile adının yan yana...

Geçmişten bugüne Ortadoğu bölgesi ve petrol nasıl bir arada anılıyorsa, son yıllarda keşfedilen doğalgaz rezervleriyle birlikte Doğu Akdeniz bölgesinin de aynı şekilde doğalgaz ile adının yan yana kullanılacağı bir dönem başlıyor.

Her ne kadar mevcut kanıtlanmış doğalgaz rezervleri bu algıyı desteklemese de Doğu Akdeniz bölgesinde bulunan ülkeler ve bu ülkelerin yanında yer alan başta AB ülkeleri, ABD ve hatta Rusya’nın bu bölgeyi farklı amaçlar için kullanacakları ve birçok strateji geliştirecekleri konusunda genel bir algı var.

Bu amaçla Kahire’de toplanan bazı ülkeler Doğu Akdeniz bölgesinde “Doğu Akdeniz Gaz Forumu” kurmak için yola çıktılar.

PEKİ, DOĞU AKDENİZ GAZ FORUMU’NUN NE ANLAMI VAR?

Doğu Akdeniz bölgesinde bulunan ülkeler kendi aralarında doğal gaz üretimi, tüketimini gerçekleştirmek ve transit ülkeleri bir araya getirmek amacıyla Doğu Akdeniz Gaz Forumu kuruyorlar. Bu foruma katılanlar ise İsrail, Filistin, Yunanistan, İtalya, Ürdün, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi. Bu bölgede yer alan diğer ülkeler Lübnan, Suriye, KKTC ve Türkiye bu forumun dışında.

Aslında bu bölgede bulunan kanıtlanmış rezerv miktarına baktığımızda, kurulacak ve uzun vadede kendisine ağır misyon yüklenen bu forumun doğalgaz piyasasında dengeleri değiştirecek bir etki yapmasının zor olduğu görülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar