Derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç var mı?

Derecelendirme kuruluşları, verdikleri notlar, ülkeler için yaptıkları manipülasyon ve piyasadaki hakim güçleri nedeniyle bugün en çok tartışılan kurumlar arasında yer almaktadır.Dünyada yaklaşık...

Derecelendirme kuruluşları, verdikleri notlar, ülkeler için yaptıkları manipülasyon ve piyasadaki hakim güçleri nedeniyle bugün en çok tartışılan kurumlar arasında yer almaktadır.

Dünyada yaklaşık 70-80 tane derecelendirme kuruluşu olsa da derecelendirmede en büyük payı bunlardan yalnızca 3 veya 4’ü alıyor. Bunlar; Moody’s, Standard & Poor’s ve Fitch Ratings derecelendirme kuruluşlarıdır.

100 yüzyıldan daha uzun bir zamandan beri dünyada derecelendirme sektörüne yön veren bu sektörün hakim kuruluşlarına halen ciddi alternatif geliştirilebilmiş de değil.

ULUSLARARASI DERECELENDİRME KURULUŞLARI GÜÇ KAYBEDİYOR

Ancak 2008 küresel ekonomik krizi ve 2011 Avrupa borç krizi gösterdi ki, mevcut uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdikleri notlar doğruluk içermiyor. Bu dönemde tüm dünya tarafından görülen bir gerçekti bu durum. Derecelendirme kuruluşları, verdikleri bu notlar ile piyasayı yanlış yönlendirerek aslında meydana gelen finansal krizin sebeplerinden biri oldular.

Çok yüksek derecelendirme notu alan işletmelerin, bankaların ve finansal kuruluşların bir sonraki günde iflas etmesi derecelendirme kuruluşlarının verdikleri notların sorgulanmasına neden oldu ve kredibilitelerini tartışılır hale getirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar