Cumhuriyet’in 94. yılında ekonomi

Dün Cumhuriyetin 94. yılını kutladık. Geçen 94 yıllık dönemde hem siyasi hem de ekonomik olarak birçok olay yaşandı. Başarılı dönemler kadar, siyasi istikrarsızlık dönemleri, toplumsal...

Dün Cumhuriyetin 94. yılını kutladık. Geçen 94 yıllık dönemde hem siyasi hem de ekonomik olarak birçok olay yaşandı. Başarılı dönemler kadar, siyasi istikrarsızlık dönemleri, toplumsal hareketlilikler, uluslararası sorunlar ve tabi ki darbeler gerçekleşti 94 yılda. Ve son aşamada Türkiye’de her sorunlu dönemin ardından gerçekleşen ekonomik krizler.

Son 15 yıllık dönemde ise ekonomik ve siyasi olarak bir başarı hikayesine şahit olduk. Bu dönemde, ekonomik ve siyasi istikrar sayesinde, ekonomide yıllarca sorun olan alanlarda değişim ve dönüşüm sağlandı. Böylece, Türkiye bölgede hem siyasi olarak önemli aktör hem de ekonomik olarak etkili güç olma fırsatını yakaladı.

Özelikle de, dünya ekonomi güç dengesinin yükselen ekonomilere yönelme sürecinin başladığı 2008 küresel ekonomik krizinde Türkiye’nin bu kriz karşısındaki başarısı, Türkiye’nin pozisyonunu daha da güçlendirmiştir. 

Türkiye’nin hem geçmişte yaşadığı ekonomik problemleri yaşamamak için hem de   ekonomi güç dengesinin değiştiği bu dönüm noktalarında lider ülkelerden birisi olabilmek için değişim sürecini devam ettirmesi gerekiyor.

Bunun için etkili araçlardan birisi büyük projeler. Türkiye, ekonomisinin yapısını değiştirmek ve ekonomik büyümeyi hızlandırmak için, coğrafi konumunun verdiği avantajlarla başlattığı ve planladığı  büyük projeleri hayata geçirmesi gerekiyor.

Bu projeler, Türkiye’ye her geçen gün şiddetini arttıran siyasi ve ekonomik istikrarsızlık oluşturma çabalarına, kendi ajandasına uygun olarak karşı durma imkânı verecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar