Ekonomide dengelenme ve sosyal politikalar

Ekonominin başarılı performans gösterdiği dönemlerde uygulanan politikalar ekonomik büyümenin adil ve etkin paylaşımını öncelerken, ekonomik dengelenmenin hayata geçtiği bu gibi dönemlerde bu politikanın...

Ekonominin başarılı performans gösterdiği dönemlerde uygulanan politikalar ekonomik büyümenin adil ve etkin paylaşımını öncelerken, ekonomik dengelenmenin hayata geçtiği bu gibi dönemlerde bu politikanın uygulanıp uygulanmayacağı genelde merak konusu oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2018’in sonunda açıkladığı teşvikler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Salı günkü AK Parti grup toplantısında açıkladığı yeni uygulamalar, AK Parti’nin ekonominin her döneminde toplumu merkeze alan bu prensibinden vazgeçmeyen bir anlayışla politikalar uyguladığını gözler önüne seriyor.

Bir taraftan çalışanlar için, yılsonunda 417 TL zam ile net 2 bin 20 TL olarak belirlenen asgari ücrette yüzde 26 oranında artışa gidilirken, çalışanların satın alma gücünün enflasyondan negatif etkilenmemesi esas alınmıştı.

Diğer taraftan iş dünyası ve istihdama da destekler sağlanmış ve bu kapsamda 2019-2020’de ilk defa işe alınacak işçinin sigorta-vergi giderlerinin de işveren yerine devlet tarafından karşılanması kararı alınarak işverenin yükü alınarak üretime teşvik edilmesi amaçlanmıştır. Yeni makine-teçhizat alımlarında KDV alınmamasının da üretimin desteklenmesi için önemli bir uygulama olduğu tartışılmaz.

Uzatılan bölgesel istihdam teşvikleri kapsamında işverenlere SGK priminden indirim uygulanması ile dengelenme sürecinde iş gücü piyasasının en az etkilenmesi hedeflenmektedir.

YENİ SOSYAL ADIMLAR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar