3. çeyrek ekonomik büyüme rakamı ne olacak?

Bugün Türkiye ekonomisinin 2018 yılı 3. çeyrek (Temmuz, Ağustos ve Eylül) büyüme rakamlarının açıklanacağı önemli bir gün. Çünkü, Türkiye bu çeyrek içerisinde hem yoğun...

Bugün Türkiye ekonomisinin 2018 yılı 3. çeyrek (Temmuz, Ağustos ve Eylül) büyüme rakamlarının açıklanacağı önemli bir gün. Çünkü, Türkiye bu çeyrek içerisinde hem yoğun bir kur hareketliliğiyle karşı karşıya kaldı hem de bu kur hareketliliğinin ardından açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ekonomide önemli tedbirleri uygulamaya geçirdi.

Dolayısıyla söz konusu gelişmelerin ardından 2018 yılı üçüncü çeyrekte ekonomik büyüme rakamının ne olacağı herkes tarafından beklenen önemli bir konu haline gelmiş oldu.

Türkiye ekonomisinin son dönemlerde yaşadığı kur hareketliliği ve ardından ortaya koyulan yeni Dengelenme, Disiplin ve Değişim dönemi sonrasında enflasyon rakamlarında aşağı doğru bir trend izlenmesi, dış ticaret açığının azalması, faizin düşmesi ve makro ekonomik göstergelerdeki istikrar ile şimdi de gözler ekonomik büyüme rakamlarına çevrilmiş durumda.

SANAYİ ÜRETİM GÖSTERGESİ EKONOMİK BÜYÜME İÇİN NE DİYOR?

Ekonomik büyümenin belli öncü göstergeleri vardır. Bu öncü göstergeler arasında en önemlisi şüphesiz sanayi üretim endeksidir. Çünkü ekonomik büyüme beklentileri ile söz konusu dönemdeki sanayi üretim arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır.

Sanayi üretim endeksi yılın 3. çeyreğinde yani (Temmuz, Ağustos ve Eylül) üç aylık dönemde ortalama yüzde 1.5 oranında artış gösterdi. Bu artışın Ağustos ayında ekonomiye olumsuz etki eden kur hareketliliği ve Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı ile alınan tedbirler sonrasında gerçekleşmesi son derece önemli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar