Türkiye nasıl “enerji ticaret merkezi ”olur?

Türkiye enerji ticaret merkezi olabilir mi? Sorusu son dönemlerde en çok sorulan sorulardan birisi. Geçen pazartesi günü TürkAkım projesinin deniz kısmının tamamlanması Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi olma rolüne...

Türkiye enerji ticaret merkezi olabilir mi? Sorusu son dönemlerde en çok sorulan sorulardan birisi. Geçen pazartesi günü TürkAkım projesinin deniz kısmının tamamlanması Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi olma rolüne katkı sağlar niteliktedir.

TürkAkım, TANAP, TAP ve belki de Doğu Akdeniz’deki kaynakların uluslararası pazarlara taşınmasına öncülük edecek yeni büyük projeler, Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi olma sürecine nasıl katkı sağlayacağı üzerinde önemle çalışılması gereken başlıklardır.

TÜRKİYE NASIL ENERJİDE TİCARET MERKEZİ OLABİLİR?

Son yıllarda Türkiye, başta doğalgaz projeleri olmak üzere, küresel enerji meselelerinde sürekli gündemde olan bir ülke. Türkiye, toprakları üzerinden sadece boru hatları geçen bir ülke olmak yerine, enerji arz eden ve talep eden ülkeler arasında bir köprü olmak ve bu konuda inisiyatif sahibi olmak istiyor. Zira, topraklarından boru hattı geçen Ukrayna, kendisine alternatif olabilecek bir ülke bulunduğunda nasıl gözden çıkarılabileceğini açıkça tecrübe etmektedir. Dolayısıyla Türkiye böyle bir tecrübeyi yaşamak istememektedir.

Bu nedenle Türkiye, doğalgaz boru hatları için potansiyel bir kavşak konumundadır. Türkiye’nin, kaynak ülkelerin vazgeçilmezi ve bu ülkelerin doğal kaynaklarını transfer etmeleri için sahip oldukları en avantajlı güzergah olduğu gerçeği, artık kabul görmüş bir gerçektir.

Diğer yandan, Türkiye’nin kaynak ülkelerden gelecek doğalgazı doğrudan transfer etmek yerine bu gazı Türkiye’de depolaması, en az doğalgazın transferi kadar, üzerinde durulması gereken diğer bir noktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar