AB ile ilişkilerde enerji

Yıllardır süregelen Türkiye-AB ilişkilerinin en önemli gündem maddesi ekonomidir. Çünkü ticaret omurgası üzerine oturtulmuş ikili ilişkilerin geçmişten günümüze bu yönde gelişmeler...

Yıllardır süregelen Türkiye-AB ilişkilerinin en önemli gündem maddesi ekonomidir. Çünkü ticaret omurgası üzerine oturtulmuş ikili ilişkilerin geçmişten günümüze bu yönde gelişmeler ışığında önemli ilerlemeler kaydettiği görülmektedir.

Bugün Türkiye’nin dış ticaret hacminde AB ülkelerinin yaklaşık yüzde 40 civarında bir payı bulunuyor. Daha detaylı bir incelemeyle toplam ihracatımızda AB ülkelerinin payı yüzde 47 civarındayken ithalatımızda bu oran yüzde 36,4 olarak gerçekleşiyor.

Mevcut durum dış ticaret konusunda ikili ilişkilerde önemli bir noktada olunduğunu hatta önümüzdeki dönemde dış ticaret hacminin daha da artırılabileceğine işaret ediyor.

AB ÜLKELERİNİN ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ

Türkiye bulunduğu jeopolitik konum itibariyle enerji ticaretinde önemli bir noktada yer alıyor. Dünyanın en büyük enerji talep eden bölgelerinden biri olan AB’nin, geniş enerji arz noktaları olan Ortadoğu ve Hazar coğrafyasına ulaşımında Türkiye koridor görevi üstlenmektedir.

Türkiye yakın coğrafyasındaki zengin enerji kaynaklarına sahip ülkelere hem enerji arz güvenliği hem de pazar ihtiyaçlarını karşılamaları açısından bir fırsat sunmaktadır. Aynı zamanda bu şekilde enerji talep eden ülkeler de en ideal yoldan kaynak ihtiyacını karşılamış oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar