Gelişmekte olan ülkeler ve yeni yol haritası

Son dönemlerde başta Türkiye’nin yaşadığı ekonomik operasyonlar ve gelişmekte olan ülke paralarında yaşanan değer kaybı yeni dönemde gelişmekte olan ülke ekonomilerinde farklı politikaların...

Son dönemlerde başta Türkiye’nin yaşadığı ekonomik operasyonlar ve gelişmekte olan ülke paralarında yaşanan değer kaybı yeni dönemde gelişmekte olan ülke ekonomilerinde farklı politikaların uygulanacağı beklentisini artırıyor.

Dünyada bir taraftan merkez bankalarının para politikalarıyla yani faizlerin artırılması ile gelişmekte olan ülkeleri terbiye ettiği bir dönem yaşanırken, diğer taraftan Trump’ın başlattığı ticaret savaşları, iptal ettiği NAFTA gibi serbest ticaret anlaşmaları, ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü’nden çıkma tehdidi ve ülkelerle ticarete getirdiği korumacı yaklaşımı, yeni dönemde dünya ticaretinde farklı stratejilerin hayata geçirileceğinin önemli bir göstergesi.

Gelişmekte olan ülkelerin, bir taraftan aleyhlerine olan para politikaları için yeni yol bulmaları gerekirken diğer taraftan daralan ticareti artırmaları ve kendilerini tehdit eden dolar karşısında bağımlılıklarını azaltmaları ve dolara alternatif bulmaları gerekiyor.

Şimdi tam da gelişmekte olan ülkelerin bu çerçevede somut adımlar atması gereken bir dönemin başlangıcındayız.

Bu yeni dönemde gelişmekte olan ülkelerin gösterecekleri performans, yatırımcıların son yıllarda devam eden başarı hikayelerine inanması ve bu ülkelerin varlıklarına güvenmesi için çok ama çok önemli.

Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler yeni başarı hikayesi yazabilir mi? Ya da yazılacak yeni başarı hikayesinin ana unsurları ne olacak? Ve de bu süreci esas olarak kim yönetecek? soruları oldukça önemli gündem maddeleri olarak öne çıkmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar