Altında yeni dönem

Ticaret savaşlarının küresel ticaret ve ekonomi dengelerini nasıl etkileyeceği merakla beklenirken güvenli liman olarak nitelendirilen altının pozisyonu da mercek altında. Altının ons fiyatı hala son bir yılın en...

Ticaret savaşlarının küresel ticaret ve ekonomi dengelerini nasıl etkileyeceği merakla beklenirken güvenli liman olarak nitelendirilen altının pozisyonu da mercek altında. Altının ons fiyatı hala son bir yılın en düşük seviyesinde olmasına rağmen, öngörüler uzun vadede fiyatın yükselişe geçeceği yönünde.

FED Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamalar, doların diğer para birimlerine karşı güçlenmesini sağlarken, altın fiyatları son bir yılın altına gerilemiş durumda. Buna rağmen, 2008 krizindeki fiyatlar ile kıyaslandığında altının fiyatında yüzde 66 artış görünüyor.

Bu fiyat artışına rağmen, Dünya Altın Konseyi’nin açıkladığı son verilere göre altın, ABD Merkez Bankası rezervlerinin yüzde 75’ini oluştururken, bu oran Almanya’da yüzde 70’ler seviyesinde.

ALTININ GELECEĞİ

Dünya Altın Konseyi tarafından, altının geleceğine ışık tutmak adına “Altın 2048” adında bir rapor yayınlandı. Bu rapora göre altındaki yüksek talep, fiyatlarda da yükseliş olacağına işaret ediyor. Çünkü Çin ve Hindistan’da orta sınıfın güçlenmesi ve beklenen yüksek büyüme, küresel anlamda altına olan talebi de artıracaktır.

Son yıllarda altının kullanımı özellikle enerji, sağlık ve teknoloji alanlarında hızlı bir değişim içerisinde. Ayrıca, önümüzdeki süreçte altının bir değişim aracı olarak kullanılması ihtimali de giderek güçleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar