Ticaret savaşları ambargoyla kızışıyor

Ticaret savaşlarının gidişatının merak edildiği bugünlerde ABD müttefiklerinden 4 Kasım’a kadar İran’dan petrol ithalatını durdurmalarını istedi. Böylece 8 Kasım 2016’da ABD’nin 58....

Ticaret savaşlarının gidişatının merak edildiği bugünlerde ABD müttefiklerinden 4 Kasım’a kadar İran’dan petrol ithalatını durdurmalarını istedi. Böylece 8 Kasım 2016’da ABD’nin 58. Başkanı seçilen Trump, başkan seçilmesinin 2. yılında seçim kampanyasının en önemli vaatlerinden birini yerine getirmiş olacak.

ABD müttefik ülkelerini, İran’dan petrol ithalatını durdurmamaları halinde yaptırımlarla karşılaşabilecekleri konusunda uyardı. Özellikle Türkiye, Çin ve Hindistan gibi İran petrolü ithal eden ülkelerle konu hakkında temasların da gerçekleşebileceğini ifade etti.

Söz konusu yaptırım uyarısı küresel petrol piyasasında petrol fiyatlarının artışıyla tepki gördü. Ham petrol fiyatları uyarıyla yükselişe geçti ve Londra Brent türü petrolün varil fiyatı yüzde 1,9 artışla 76,15 dolara yükseldi. ABD’nin Batı Teksas (WTI) tipi petrolün varil fiyatı da aynı zaman diliminde yüzde 3,2 artışla 70,27 dolara kadar tırmandı.

PETROL İTHAL EDEN ÜLKELER NASIL ETKİLENECEK?

ABD’nin İran için planladığı dış politika gereçlerinden biri olan İran ambargosu aynı zamanda ticaret savaşlarını da bir sonraki faza geçirmeye aday. Nitekim İran’ın petrol ihraç ettiği ülkeler arasında, ABD’nin ticaret savaşlarında karşı karşıya geldiği Çin, yüzde 27’lik pay ile birinci sırada yer alıyor.

İran’ın petrol ihraç ettiği ülkelere bakacak olursak Çin yüzde 27 ile birinci sırada yer alırken Avrupa yüzde 17 ile ikinci, Hindistan’a yüzde 15 ile üçüncü ve Güney Kore’ye yüzde 11 ile dördüncü sırada yer almakta.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar