Dünya petro-dolardan büyüktür

İkinci Dünya Savaşı sonrası dünya ülkeleri savaş yaralarını sarmak adına yeniden yapılandırma hareketini devreye soktular. Bu harekete kaynak sağlamak için yeni bir uluslararası para sistemi ve bu sistemi...

İkinci Dünya Savaşı sonrası dünya ülkeleri savaş yaralarını sarmak adına yeniden yapılandırma hareketini devreye soktular. Bu harekete kaynak sağlamak için yeni bir uluslararası para sistemi ve bu sistemi işleten Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası kuruldu.

Kabul edilen sistem, devlet paralarının altın karşılığı olmasını öngören altın standardıydı.

Altın standardı gelişmiş ülkelerde işleyen bir sistem halinde iken, ABD-Vietnam Savaşı hala devam ediyordu. Ancak bu savaşın uzaması ABD’nin savaşı finanse etmesini her geçen gün zorlaştırıyordu. Çünkü altına dayalı dolar sistemi buna izin vermiyordu.

Dolayısıyla bu zorluk karşılığı olmayan bir para basılması ihtiyacını ortaya çıkardı.

Nihayet 1971’de doları altına sabitleme kararından vazgeçen ABD altına dayalı dolar sistemini ikame edecek başka bir sistem buldu. Bu yeni sistemde dolar hem uluslararası rezerv para olacak hem de doların dünya ticaretinde etkisi ve payı artacaktı.

ABD bunu da hayata geçirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar