Erken seçim ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hayata geçecek

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Salı günü kendi partisinin grup toplantısında ortaya attığı erken seçim teklifiyle Türkiye yeni bir seçim sürecine girmiş oldu. Dün Cumhurbaşkanı...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Salı günü kendi partisinin grup toplantısında ortaya attığı erken seçim teklifiyle Türkiye yeni bir seçim sürecine girmiş oldu. Dün Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamalar neticesinde de 2019 yılında planlanan genel seçimlerin ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacağı bilgisi tüm kamuoyuna duyuruldu.

Yapılacak erken seçimle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hayata geçmiş olacak. Böylece 2017 yılı Nisan ayındaki referandumla başlamış olan süreç de nihayete ermiş olacak. Bu açıdan bakacak olursak, birçok belirsizliğin ortadan kalkacağı bir dönemin başlayacağını söyleyebiliriz.

Ayrıca, yine ilk defa önümüzdeki genel seçimlerde uygulanacak olan ittifak düzenlemesiyle seçim sonrası belirsizliklere yer vermemek adına öncü bir hamle geliştirildiğini ve bu sayede siyasetin hem daha şeffaf bir yapıya bürünmesinin hem de birlikte çalışma kültürünün daha fazla benimsenmesinin teşvik edildiğini söyleyebiliriz.

Öte yandan ittifak düzenlemesi beraber hareket eden partilerin aldıkları oyların açıkça ortaya çıktığı da bir düzenleme. Her ne kadar beraber hareket eden iki veya daha fazla partiden söz ediyor olsak da her partinin ve tabanının aldığı oyu bilmesi önemli bir nokta.

ERKEN SEÇİM NE GETİRECEK?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Nisan 2017 referandumundan “EVET” oyu almasıyla aslında Türkiye’de yeni bir dönem başlamış oldu. 2017 yılında halkoyuyla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin yürürlüğe girmesi 2019 yılında yapılacak seçimlerle hayata geçecek olması, bu sistemden beklentilerin bir nevi ertelenmesi olarak ifade ediliyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar