Sanayi için yeni finansman metodu zorunlu

2016 yılında Türkiye’de ilk 500’e giren sanayi firmalarının finansman giderleri için kaynaklarından yüzde 50-60 oranında pay ayırması, yani sanayi şirketlerinin 2016 yılında faaliyet kârının...

2016 yılında Türkiye’de ilk 500’e giren sanayi firmalarının finansman giderleri için kaynaklarından yüzde 50-60 oranında pay ayırması, yani sanayi şirketlerinin 2016 yılında faaliyet kârının yarısından fazlasını finansman gideri olarak kaybetmesi üzerinde durulması gereken en önemli husus.

Açıkçası sanayi şirketlerimizin başta yüksek faizden kaynaklanan yüksek finansman giderlerini daha fazla sürdürmelerinin, bu faiz oranlarıyla rekabetçi olmalarının ve yüksek teknolojik ürünler üretmelerinin ne kadar mümkün olduğunu sormamız gerekiyor.

Gerçekten faiz oranlarının bu kadar yüksek olduğu ve yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğu böyle bir dönemde sanayi için yeni finans sistemi ya da yeni kaynak oluşturmak bir zorunluluk. Bu bir taraftan yeni ek yatırımlar için diğer taraftan kendi mevcut kaynaklarını tüketmemeleri için hayati derecede önem taşıyor.

Sanayi için yeni finansman ayağının kesinlikle farklı şekilde planlanıp farklı bir metodolojiyle sürdürülmesi gerekiyor. Bu durum aynı zamanda Türkiye’de yüksek teknolojik ürünler üreten sanayileşme döneminin de kapılarını aralayacaktır.

Dolayısıyla, başta cari açığı azaltma ve yüksek teknolojik ürünler üretilmesi ihtiyacı olan bu dönemde, sanayiye kamunun da dahil olduğu ve sanayiye finansal destek sağlayan modeller üretilmesi elzem.

SANAYİ İÇİN NASIL BİR FİNANS SİSTEMİ?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar