Kalkınma bankacılığına neden ihtiyaç var?

Kalkınma bankaları, İkinci Dünya Savaşı sonrasında başta Almanya olmak üzere çöken Avrupa ekonomisinin canlanmasında ve yeniden ayağa kalkmasında hayati rol oynamıştı. Bu ülkeler...

Kalkınma bankaları, İkinci Dünya Savaşı sonrasında başta Almanya olmak üzere çöken Avrupa ekonomisinin canlanmasında ve yeniden ayağa kalkmasında hayati rol oynamıştı. Bu ülkeler kalkınmalarını, kalkınma bankalarına önemli miktarda kaynak ayırarak ve bankacılık sistemi içindeki kalkınma bankalarının paylarını artırarak sağladılar.

Bugün gelişmiş birçok ülkede başta Almanya, Japonya ve Güney Kore olmak üzere büyük sermayeli kalkınma bankalarının olması tesadüf değildir.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomideki yapısal problemlerini çözmenin yanı sıra kalıcı ve sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamak için gerekli olan uzun vadeli finansman ihtiyacının ancak kalkınma bankalarıyla sağlanacağı aşikar.

Dolayısıyla, gelişmiş bir çok ülkede faaliyette  bulunan kalkınma bankalarına, Türkiye gibi  gelişmekte olan ülkelerin daha  çok  ihtiyacı var.

KALKINMA BANKALARINA İHTİYAÇ VAR

Türkiye ve benzeri gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek faizler ticari bankalar için önemli kar etme fırsatı sunarken, yatırım ve üretim için büyük engel haline geliyor.  Bu nedenledir ki ticari bankaların reel sektöre sağladığı krediler ile yatırım yapmak adeta imkansız hale geliyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar