IMF Türkiye’nin büyüme notunu yükseltti

15 Temmuz’un hemen sonrasında Türkiye ekonomisinde yaşanan toparlanmaya rağmen uluslararası kuruluşlardan ülke ekonomisine yönelik olumlu bir revizyonu ne yazık ki göremedik. O süreçte özellikle kredi derecelendirme...

15 Temmuz’un hemen sonrasında Türkiye ekonomisinde yaşanan toparlanmaya rağmen uluslararası kuruluşlardan ülke ekonomisine yönelik olumlu bir revizyonu ne yazık ki göremedik. O süreçte özellikle kredi derecelendirme kuruluşların öncülüğünde Türkiye ekonomisine adeta bir karalama kampanyası yapıldı.

Ancak ne var ki, ülke ekonomisindeki olumlu seyir, kurum ve kuruluşların da tavırlarında değişikliğe zorladı. Bunu da IMF’nin son Türkiye raporunda açıkça görüyoruz. 

“Sürdürülebilir Büyümeyi Amaçlamak” başlığıyla yayımladığı son raporunda IMF, Türkiye’ye yönelik 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 2,5’ten yüzde 5,1’e yükseltti. En büyük pozitif revizyonu Türkiye’ye yapan IMF, buna sebep olarak ise birinci çeyrekteki üretim, ihracattaki toparlanma, Kredi Garanti Fonu teminatları ve genişlemeci mali duruşun etkisini gösterdi.

Beklentileri aşan bir tahmin yükseltme ile IMF aslında uluslararası piyasalara da önemli bir mesaj vermiş oldu. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye’nin ekonomisi yoluna kararlılıkla devam ettiği mesajıydı bu.

Bu kuruluşların gelişmekte olan ülkelere karşı kalıplaşmış bir önyargıları var. Türkiye önyargılarını kırmada önemli bir rol model. Yeni dönemde Türkiye’nin göstermiş olduğu performansa kayıtsız kalamayan bu kurumlar, gelişmekte olan ülkelere de artık adil davranış özelliğini kazanmalılar.

Raporda ayrıca gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler adına da ayrı ayrı revizyon tahminleri yapıldı. Gelişmiş ülkelere yönelik büyüme beklenti revizyonu 2017 yılı için yüzde 2,2’ye çıkarıldı. Bu listede en yüksek revizyonun Kanada için yapıldığını görüyoruz. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar