Enerji ticaretinde merkez ülke olma yolunda önemli bir adım: TürkAkım Projesi

Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olma sürecinde en önemli doğalgaz boru hattı projelerinden biri olan TürkAkım projesinin hayata geçirilmesi için bir adım daha atıldı.2019 yılında faaliyetine son verilecek olan...

Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olma sürecinde en önemli doğalgaz boru hattı projelerinden biri olan TürkAkım projesinin hayata geçirilmesi için bir adım daha atıldı.

2019 yılında faaliyetine son verilecek olan Batı Hattı’nın alternatifi niteliğindeki projenin, deniz altından geçirilecek bölümü için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu Türkiye tarafından onaylandı.  Böylece TürkAkım projesinin önündeki bir engel daha kalkmış oldu.

TürkAkım, hem Türkiye’nin kendi enerji arz güvenliğini hem de Türkiye üzerinden Avrupa’nın arz güvenliğini sağlayacak. Bunun anlamı açık: Türkiye kendisinin enerji arz güvenliğini artırırken aynı zamanda içinde bulunduğu coğrafyadaki enerji arz ve talep eden ülkeler arasındaki stratejik konumunu da güçlendirecek.

Diğer yandan, yeni dönemde Türkiye ile güçlü ekonomik ilişkilere sahip olan Rusya için TürkAkım Projesi de ayrı bir öneme sahip.

Proje sayesinde Rusya hem en büyük ithalatçılarından biri olan Türkiye’ye, hem de küresel ölçekte en yüksek doğalgaz talebinin sahibi olan AB ülkelerine doğalgaz ihraç etmeye devam edebilecek.

Enerji kaynaklarına sahip olmanın tek başına yeterli olmadığının farkında Rusya.  Dolayısıyla, TürkAkım projesi ile enerjide talep güvenliği üzerinde titizlikle çalışıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar