Üretimde yerlileşme, “yeni ekonomi hikayesi” olabilir mi?

Türkiye ekonomisi, birçok sektörde güçlü bir birikime sahip. Bu birikim sayesinde, dünyada üretilen malların büyük bir çoğunluğunu üretebiliyor ve farklı coğrafyalardaki ülkelere ihraç...

Türkiye ekonomisi, birçok sektörde güçlü bir birikime sahip. Bu birikim sayesinde, dünyada üretilen malların büyük bir çoğunluğunu üretebiliyor ve farklı coğrafyalardaki ülkelere ihraç edebiliyor. İhracatta böyle bir kapasitesi olan bir ülkenin ürettiği ürünlerin de öncellikle ülke içinde kabul görmesi gerekiyor.

Üretimde yerlileşme dediğimiz bu sürecin birkaç aşaması var. İlk aşama, üretimde kullanılan ara malların ve girdilerin ülkede üretilmesi. Sonraki aşama ise, ülkede üretilmesine rağmen ithal edilen ürünlerin ülkede yeterli düzeyde üretim miktarına ulaşması ve ülkede üretilemeyen dolayısıyla da ithal edilen stratejik önemi olan birçok ürünün ülke sınırları içerisinde üretilmeye başlanması.

Üretimde yerlileşme” olarak kodlayacağımız süreçte, yerli üretimin ve üreticilerin teşvik edilmesi için bir motivasyona ihtiyaç var. Bu motivasyonla oluşturulacak yeni bir yol haritası yeni ekonomi hikayesi için de hayati derecede önemlidir.

PEKİ “ÜRETİMDE YERLİLEŞME” NİN YOL HARİTASI NE OLMALI?

Üretimde yerlileşme sürecinin başarıyla gerçekleşmesi için hatırımızda olması gereken gerçekler var. Bunların başında kamu müdahalesi geliyor. Yani, dünya ekonomilerinde yerli ve yenilikçi üretim kapasitesini artırmada kamu müdahalesi olmadan yoluna devam eden hiçbir ülke yoktur.

Bu yüzden, yerli üretimin mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Yerli üretimin desteklenmesi de ancak kamu alımları ile olur.  Kamu alımları için uygulanacak politika ise açık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar