11. Kalkınma Planı neleri kapsıyor?

Kalkınma planı ülke ekonomisi ile birlikte sosyal ve beşeri hedeflerin de belirlendiği uzun vadeli makroekonomik bir politika planı olarak karşımıza çıkmaktadır. Her dönemin ihtiyacına uygun hazırlanan kalkınma...

Kalkınma planı ülke ekonomisi ile birlikte sosyal ve beşeri hedeflerin de belirlendiği uzun vadeli makroekonomik bir politika planı olarak karşımıza çıkmaktadır. Her dönemin ihtiyacına uygun hazırlanan kalkınma planları ülkenin ekonomi hedefleri doğrultusunda belirlenmiş bir zamana hitap etmektedir.

Planlı kalkınma döneminin başladığı 1960’lı yıllardan itibaren kalkınma planları, makro planlar ile milli gelirin istikrarlı bir şekilde büyümesini sağlayarak kalkınmanın toplumun her kesimine yayılmasını hedeflemişti.

Ülkenin ekonomik yapısının potansiyeli göz önünde bulundurularak hazırlanan kalkınma planları hem yurt içinde hem de yurt dışında yaşanan gelişmelere de cevap verir nitelikte. Özellikle 1980’lerde ve 1990’larda hazırlanan kalkınma planları aynı zamanda yaşanan ekonomik darboğaz için birer çıkış rolü de üstlenmişti.

Kalkınma planları, uygulanacak politikaların bir koordinasyon ile ortak bir hedefe uygun hayata geçmesini sağlayarak kamu kaynaklarının planlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.

11. KALKINMA PLANI

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk, cumhuriyet tarihinin 11. Kalkınma Planı bu hafta TBMM’ye sunuldu. 15 yıllık bir perspektif ile hazırlanan ve 5 yıllık dönemi kapsayan kalkınma planı sadece ekonomik değil sosyal değişimleri de hedefliyor. Türkiye’nin ekonomik anlamda yüksek gelir grubundaki ülkeler arasında yer alması hedeflenirken sosyal anlamda da en yüksek insani gelişmişlik seviyesindeki ülkeler arasına girmesi amaçlanmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar