Türkiye nasıl Açıktan Satılıyor? -III-

İki gün boyunca Türkiye’nin borsadaki Açığa Satış marifetiyle nasıl soyulduğunu izah etmeye çalıştık. Ve bu soygun maalesef yasal olarak yapılıyor. Soyanların da neredeyse tamamının...

İki gün boyunca Türkiye’nin borsadaki Açığa Satış marifetiyle nasıl soyulduğunu izah etmeye çalıştık. Ve bu soygun maalesef yasal olarak yapılıyor. Soyanların da neredeyse tamamının yabancı fonlar olması ayrı bir acıklı durum. Ülke soyulup soğana çevrilerek, en gözde kamu bankaları ve şirketler yabancıların kontrolüne geçerken, siyasilere yol gösterme pozisyonunda olanlar, hala utanmadan gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorlar.

Hükümete, devlete ve hatta devlet başkanına akıl verme pozisyonunda olan bu yalancılar, bu yılın Mart ayında inanılmaz bir yalan attılar ortaya. Kameraların önüne geçip başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere hükümeti, yerli yatırımcıyı ve Türk kamuoyunu yanılttılar. Köşeli kelimeleri ağızlarında yayarak, “Türkiye’deki kamu şirketleri hiç kimsenin eline geçmeyecek” dediler. Hatta yine ekranlarda gerdan kırarak, Açığa Satış yöntemiyle borsada büyük vurgunlar yapan yabancı oyuncuları tehdit etmişlerdi.

Peki bu omurgasız ve yalancıların iddiaları ile tehditleri bir çözüm oldu mu? Kameralar önünde ekranlar aracılığı ile milyonların gözünün içine baka baka yalan söyleyen bu sözde uzmanların tehditlerinden üç gün sonra borsadaki devlet hisselerinde Açığa Satış tüm hızı ile devam etti. 8, 9, 10 Mart tarihlerinde THYAO’ya ait toplam 21 Milyon 744 bin lot açığa satış yapıldı. Bu açığa satış ile birlikte CITIBANK ile Deutsche Bank THYAO’nun borsadaki hisselerinin yüzde 27.08 oranında Mart ayında sahip oldu.

Dün itibariyle bu iki bankanın elinde bulunan THYAO hissesi oranı yüzde 57,72’ye ulaştı.

Aynı tarihlerde Halkbank’a ait toplam 10 milyon lot Açığa Satış yapıldı. Yukarıda adını zikrettiğimiz her iki yabancı bankanın dün itibariyle HalkBank’ın borsadaki hisselerinin yüzde 79,16’sına sahip olduğu da borsa verileri sağlayan şirketlerin programlarından rahatlıkla görülebiliyor.

Türkiye’nin gözde şirketlerinin yabancıların eline geçmesine isyan edip tüm kamuoyunu uyarmaya çalışan borsa uzmanımız İbrahim Coşkun’a ulaşıp bu soygun nasıl durdurulabilir sorusunu yönelttik. Sayın Coşkun’un önermesi çok basit. Şimdi söyleyeceklerini sabırla okursanız, çözümü de göreceksiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin asker teröristleri 22 Ocak 2018 | 244 Okunma Erdoğan’ı öldürtmek isteyen FETÖ’cü serbest 19 Ocak 2018 | 1.190 Okunma CHP’de bir devrimci: Gürsel Tekin 17 Ocak 2018 | 718 Okunma M. Kemal’in partisi CIAHP mi oluyor? 16 Ocak 2018 | 246 Okunma Vuruşarak değil, küfrederek çekilme 15 Ocak 2018 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar