Tarihi İpekyolu’na ABD mızrağı

Katar, Filipinler, Türkiye, Suriye, Afganistan'da yaşanan çatışmaların tamamının tek hedefi var: Yeni İpekyolu. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Türkiye, Çin ve Rusya'nın etkin aktör olarak rol...

Katar, Filipinler, Türkiye, Suriye, Afganistan'da yaşanan çatışmaların tamamının tek hedefi var: Yeni İpekyolu. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Türkiye, Çin ve Rusya'nın etkin aktör olarak rol aldığı Yeni İpekyolu'nu ele geçiremeyince, şimdi tamamen sabote etmeye çalışıyor.

ABD, daha önce gerek FETÖ terör örgütü ve gerekse bazı üye ülkeler üzerinden Şangay Ekonomi İşbirliği Teşkilatı üzerinden ele geçirmeye çalıştı. Ne var ki, Rus lider Putin, bu tehlikeyi görür görmez FETÖ'ye Rusya topraklarında ağır darbe vurarak ABD'nin bu planını bozdu.

Son günlerde ABD ve batı medyası Afganistan'da işlerin tersine gittiğine dair ısrarla haberler geçiyorlar. Afganistan'da Taliban'ın ilerlediğini, şehirleri ele geçirdiğini öne sürüyorlar.

Afganistan'a baktığımızda Yeni İpekyolu'nun Ardahan'dan sonraki en önemli kara istasyon bağlantı noktalarından biri olduğunu görürüz. Afganistan, denize kıyısı olmayan ancak, Pakistan, İran, Türkmenistan, Orta Asya Türk cumhuriyetleri ve Çin ile sınırı olan medeniyetlerin kesiştiği merkezi bir noktadadır.

İslam tarihinde de çok önemli bir yeri olan ve Hz. Ali'nin fethettiği Hayber Geçidi, Afganistan'da bulunuyor. Hayber Geçidi'ne hâkim olan, Asya-Avrupa kara ticareti ile Askeri geçiş yoluna hâkim olur.

Ayrıca Afganistan'ın birçok bölgesinde yüksek oranda doğal gaz, kaya gazı ve fosil yakıt kaynakları bulunduğunu da herkes biliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin asker teröristleri 22 Ocak 2018 | 244 Okunma Erdoğan’ı öldürtmek isteyen FETÖ’cü serbest 19 Ocak 2018 | 1.190 Okunma CHP’de bir devrimci: Gürsel Tekin 17 Ocak 2018 | 718 Okunma M. Kemal’in partisi CIAHP mi oluyor? 16 Ocak 2018 | 246 Okunma Vuruşarak değil, küfrederek çekilme 15 Ocak 2018 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar