Bir proje olarak Kemal K.

Cumhuriyet Halk Partisi, ardılı olduğu İttihat ve Terakki Partisi gibi iktidar veya muhalefette olsun, bu ülkenin kaderinde hep en etkin rolü oynamıştır.Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra, Batı’nın...

Cumhuriyet Halk Partisi, ardılı olduğu İttihat ve Terakki Partisi gibi iktidar veya muhalefette olsun, bu ülkenin kaderinde hep en etkin rolü oynamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra, Batı’nın çıkarlarını koruyan klik, partiye tam nüfuz edip kesintisiz olarak egemenliğini sürdürdü. Bu egemenliği Deniz Baykal yıkmaya çalışırken, yüz kızartıcı bir fiil ile toplum nezdinde rezil edilip bertaraf edildi.

Demokrat Parti’nin Türk siyasi hayatında başat rol oynaması ile birlikte Batı, CHP içindeki koruyucu modelini değiştirdi. Eli sopalı, demir yumruklu siyasi modelinden vaz geçip, “halka yanaşmayı beceren” hatta bir adım ötesi, daha “şebelek” pir prototipe uygun figürleri kullanamaya başladı.

Bu “şebelek” prototipin ilk örneği Kasım Gülek’tir. Gülek, Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra, Columbia, İngiltere’de Cambridge, Paris Siyasal Bilimler Fakültesi gibi gözde üniversitelerde eğitimini tamamladı. Onun bu parlak eğitimi, Mustafa Kemal’in gözünü kamaştırmış olacak ki, derhal CHP’ye aldı mebusluk ve bakanlıklarla taltif edildi. 1950’de CHP Genel Sekreteri oldu.

Gülek, 1950’e Demokrat Parti iktidara gelince “şebelek” ve “avam” siyasi portre çizdi. İlk “şebelekliği” ise, hamamda düzenlediği basın toplantısıdır.

Her devirde CHP’yi halka şirin göstermeye ve Amerikan emperyalizminin çıkarlarını korumaya çalıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin asker teröristleri 22 Ocak 2018 | 243 Okunma Erdoğan’ı öldürtmek isteyen FETÖ’cü serbest 19 Ocak 2018 | 1.190 Okunma CHP’de bir devrimci: Gürsel Tekin 17 Ocak 2018 | 718 Okunma M. Kemal’in partisi CIAHP mi oluyor? 16 Ocak 2018 | 246 Okunma Vuruşarak değil, küfrederek çekilme 15 Ocak 2018 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar