Yüksek enflasyona karşı faizde yeni artış satın alındı

ÖNLENEMEYEN kur artışı yıllık enflasyonun yüzde 12’yi aşmasına neden oldu.Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in verdiği söz doğrultusunda, piyasalar yüksek çıkan enflasyonun...

ÖNLENEMEYEN kur artışı yıllık enflasyonun yüzde 12’yi aşmasına neden oldu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in verdiği söz doğrultusunda, piyasalar yüksek çıkan enflasyonun ardından, faizlerde yeniden artış beklentisine girdi. Bu nedenle de yükselen enflasyona rağmen dün kurların düştüğü gözlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)nun dün açıkladığı verilere göre mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 1.62 oranında artarak, yıllık yüzde 12.15 seviyesine ulaştı. Para politikasının başarısını gösteren asıl veri olan çekirdek enflasyonun yıllık oranı ise yüzde 12.7’ye ulaştı. Çekirdek enflasyon ve rekor artışla yıllık yüzde 20’yi aşan üreteci fiyatları birlikte düşünüldüğünde, bu veriler önümüzdeki dönem enflasyonun daha da artacağının kanıtı gibi.

Zaten bu rakamlardan sonra önümüzdeki aylarda tüketici fiyat artışlarının yüzde 14’ü rahatlıkla bulacağı söylenmeye başladı. Artık her ay bir sonraki dönem için 1-2 puanlık artırım tahminlerinin yapılmaya başladığı gözleniyor. Piyasa analistleri, en iyi ihtimalle yıl sonunda enflasyonun yeniden yüzde 12’ye inebileceğini konuşmaya başladılar.

Analistlerin bu tahminlerinin hala iyimser olduğunu düşünüyorum. Artan petrol fiyatları ve kurların gelinen noktada büyük etkisi olduğu kesin. Ancak unutulan unsur; gelinen bu yüksek rakamın içinde aslında gereken zamların olmadığı. Seçim sonuçlarına bağlı olarak zamanlaması değişebilir ama yapılan vergi indirimlerinin eninde sonunda yeniden yükseltilmesi gerekecek. Makro denge ve bütçenin durumu mutlaka önlem almayı gerektiriyor ve o aşama geldiğinde vergi indirimlerinin kalkması bence kaçınılmaz. Kurların geçici süreler için gerilese bile hala artış trendinde olduğu da unutulmamalı. Bu nedenle seçimden sonra da fiyat artışlarının durmayacağı söylenebilir. Bence birkaç ay sonra tahmin artışları da hızlanıp, şu anda üreteci fiyatlarında geldiğimiz yıllık rakamları tüketici fiyatları için konuşur hale gelirsek, şahsen şaşırmayacağım.

FAİZ ARTIŞI OLMAZSA… 
Artık ortaya çıktı ki; gelinen noktada ekonomi yönetiminin başarısızlığı önemli bir role sahip. Faizlerde artış zamanında yapılmadığı için son oran yüksek tutulmak zorunda kaldı, buna rağmen güven verilemeyince bu kez faiz artışlarına devam edileceği sözü verildi. Atılan sadeleşme adımı da yetmedi. Şimdi özellikle yabancı yatırımcılara verilen sözler nedeniyle, piyasalar perşembe günkü toplantıda Merkez Bankası’nın en az 1 puanlık daha artış yapmasını bekliyorlar.

Piyasaların dün, beklentilerinin üzerinde çıkmasına rağmen, enflasyona kurlarda olumlu tepki vermesinin nedenini iyi okumak gerekiyor. Piyasanın aslında çıkan rakamın ne kadar kötü olduğunu teyit ettiğini söylemek de mümkün. Çünkü rakam daha düşük çıksaydı faiz artışı bu kadar beklenmeyecekti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar