Yıllık enflasyon yüzde 12’yi zorluyor

Bu hafta açıklanacak nisan ayı rakamlarıyla birlikte, yıllık enflasyonun yüzde 12 civarına çıkması bekleniyor. Merkez Bankası da zaten nisan-mayıs aylarında yıllık enflasyondaki artışın devam...

Bu hafta açıklanacak nisan ayı rakamlarıyla birlikte, yıllık enflasyonun yüzde 12 civarına çıkması bekleniyor. Merkez Bankası da zaten nisan-mayıs aylarında yıllık enflasyondaki artışın devam etmesini bekliyor.

Nisan ayı tüketici fiyatlarında yüzde 1’in üzerinde artış bekleniyor. Geçen yıl nisandaki yüzde 0.78’lik TÜFE (tüketici enflasyonu) artışını göz önünde tutarsak; kaba bir hesapla, yüzde 1.5’i geçmesi halinde, 11.26’ya çıkan yıllık enflasyon yüzde 12’yi aşacaktır.

Son Para Politikası Kurulu (PPK) raporunda Merkez Bankası, işlenmemiş gıda, tütün ürünleri, giyim fiyatları ve geçici vergi indiriminden kaynaklanan baz etkileri nedeniyle 2017 yılında tüketici enflasyonunun dalgalı bir seyir izleyeceği görüşünü korudu. Özellikle işlenmemiş gıdadan gelen baz etkisi ve döviz kurunun gecikmeli etkileriyle enflasyonun nisan-mayıs aylarında en yüksek seviyeye ulaşacağı, sonrasında ise enerji, alkol-tütün ürünleri ve gıda fiyatlarında 2016 yılındaki artışların yıllık enflasyon üzerindeki etkisinin azalmasıyla birlikte tüketici enflasyonunun düşeceğini öngördü. Geçen yılki rakamlara baktığımızda ise enflasyondaki artışın nisan ve mayısın yanında haziranda da sürmesi beklenebilir. Geçen yılki TÜFE artışları mayısta yüzde 0.58, haziranda yüzde 0.47 olarak gerçekleşmiş, temmuzda yüzde 1’i geçmişti. Yani baz etkisi en az 3 ay daha artışın sürebileceğini gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar