Yılın ilk ayında piyasaların keyfi yerinde

Yeni yıla kurlarda küçük dalgalanmalarla girdik ve bu sakin seyir biraz daha devam edeceğe benziyor. Euro’nun değer kazancı durduğu için dolar uluslararası piyasada dün yeniden artışa geçti ama küçük...

Yeni yıla kurlarda küçük dalgalanmalarla girdik ve bu sakin seyir biraz daha devam edeceğe benziyor. Euro’nun değer kazancı durduğu için dolar uluslararası piyasada dün yeniden artışa geçti ama küçük marjlarla dalgalanma devam ediyor. Geçen aralık ayında çıktığı seviyelere bakarsak, mevcut 3.74-3.75 TL’lik dolar kurunun piyasalara moral verdiğini söyleyebiliriz. Bunun nedeni tüm gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye’ye döviz girişinin devam etmesi.

ABD’de şu anda 2018 yılı için Fed’in iki kez faiz artışı fiyatlanmış durumda. Fed yöneticilerinden yine “artış iki mi, üç mü olsun” şeklinde çelişkili açıklamalar geliyor. Bazı uzmanlar beklendiği kadar büyüme ve enflasyon gelişmesi yaşanırsa, yılın ilerleyen dönemlerinde bu kez “üç kez mi artsın, dört mü” tartışmalarının başlamasını bekliyorlar.

Piyasaların keyfi yerinde, çünkü sıcak para mevcut faiz seviyelerinin de etkisiyle cazip olan Türkiye piyasasına girişine devam ediyor. Bu giriş hem kar fırsatı veriyor, hem de makro dengelerin istikrarlı seyri açısından piyasalara olumlu bir sinyal oluyor.

Büyüme rakamlarına bakacak olursak, biraz ivme kaybetmesine rağmen, büyümenin sürdüğü de görülüyor. Dün açıklanan sanayi üretim rakamları piyasanın beklentisi doğrultusunda açıklandı. Türkiye’de sanayi üretimi 2017 Kasım ayında aylık yüzde 0.3 oranında artarken, yıllık artış yüzde 7 olarak gerçekleşti. Bu oranlar piyasaların tam da tahmin ettiği oranlardı.

İthalat rakamları, dolayısıyla dış ticaret ve cari açık rakamları konusunda henüz kimse konuşmuyor ama ihracattaki yüksek oranlı artışlar herkesin dilinde.

Kısacası; piyasalar olumlu havaya girdi, buna hem küresel gelişmeler hem de içerideki veriler destek oluyor. Böyle bir havaya girdiğinde piyasaların bu havadan çıkması için ancak kötü haberlerin epeyce birikmesi gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar